Informatii utile

May 8, 2015

Vopsirea si lacuirea podelelor de lemn


Pardoselile din lemn se transforma atunci cand sunt tratate cu vopsele, baituri, ceara sau lacuri colorate.

Pentru inceput, aspira toata suprafata foarte bine, apoi curata scandurile cu o carpa care sa nu lase scame, inmuiata in diluant de vopsea. Daca lemnul este deja vopsit sau lacuit, poadeaua va avea nevoie de slefuire.
 
Pentru o podea cat mai impunatoare, foloseste mai intai o amorsa, apoi doua straturi de vopsea lucioasa sau lac. Acest tip de pardosea trebuie intretinuta insa cu mare atentie, caci pe suprafetele lucioase si cel mai mic fir de praf devine vizibil si neplacut. Lasa-i timp de uscare fiecarui strat, matuieste-l si finiseaza cu lac la final.
 
Ca si la slefuire, foarte important este sa pornesti mereu din coltul opus iesirii din camera si nu din coltul apropiat pentru ca vopseaua sa se usuce pe masura si inaintezi catre iesire.
Accentuarea granulatiei are ca scop evidentierea fibrelor de lemn. Aceasta tehnica usoara poate si pusa in aplicare de catre meseriasi incepatori fara nici o problema de executie. Procedeul este unul simplu si anume: se curata bine scandura cu o perie de sarma, lucrand usor, in sensul fibrelor, se aplica pasta circular cu un burete de sarma fina si se umplu nervurile pe masura ce lucrezi, asteapta pana se usuca, se aplica un strat de serlac, se lasa la uscat si la final se freaca cu o perie de sarma pentru a expune nervurile lemnului si pentru a pregati terenul de aplicare a pastei speciale. Se aplica pasta circular cu un burete de sarma fina si se umplu nervurile pe masura ce lucrezi, indeparteaza ce e in plus cu o carpa fina inmuiata in ceara incolora si lustruieste suprafata cu carpa moale la final. Poti colora acum scandurile in degrade cu nuante pastelate de verde sau bleu.

Baiturile colorate sunt din ce in ce mai folosite de catre tinerii ce vor sa-si creeze o atmosfera moderna, futurista!

Atentie! Pigmentii patrund adanc in lemn fara sa il protejeze, asadar suprafata trebuie neaparat lacuita si etansata!

Mesterul calificat testeaza baitul inainte de aplicare pe o bucata de lemn ramasa de la montaj si te va lamuri daca nuanta este cea pe care o doresti. Ca verificarea sa fie completa, spune-i mesterului sa lacuiasca mostra inainte de luarea unei decizii finale, colorantul da rezultate diferite prin aplicarea lacului peste acesta.
Acum ca esti multumit de alegerea facuta, mesterul tau poate sa aplice baitul cu ajutorul unei pensule de 10 cm latime in directia fibrei, cu miscari rapide baitul ales.
Pigmentii pentru lemn au functie protectoare si sunt disponibili in mai multe nuante, pe baza de apa sau solventi. Foloseste cu grija pigmentii pe baza de apa, acestia se usuca repede si daca nu sunt intinsi bine pot lasa pete mai inchise la culoare in unele locuri. Cand colorezi o podea proaspat raschetata, foloseste in prealabil un lac poliuretanic diluat.

Trebuie aplicate pana la 3 straturi de culoare, intinzand lacul in sensul fibrelor. Cand doresti sa schimbi vopseaua deja existenta, ai grija sa cureti bine toate straturile precedente, mai aplica o amorsa si suprafata e gata pentru o noua vopsea!

Daca folosesti un alt tip de vopsea decat cel pentru pardoseala, ai grija ca la final sa protejezi suprafata cu un strat sau doua in plus de lac.

Lacurile pentru parchet se gasesc in doua variante: pe baza de apa si pe baza de solventi. Variantele de culoare (amestecul de vopsea si lac) sunt de la nuanta mierii la mahon inchis iar textura poate fi satinata, lucioasa sau mata.

Cel mai bun anotimp pentru vopsirea si lacuirea pardoselilor de lemn, cu produse pe baza de solvent, este vara caci poti tine geamurile larg deschise si aerisirea se face repede!

Atentie! Vopselele si lacurile trebuie bine amestecate inainte de utilizare si intinse cu o pensula lata din par natural (pensulele cu par artificial pot lasa urme la aplicare si nu asigura dispunerea vopselei in mod uniform)!

Ca si la vopsele, e bine sa dai 3 straturi de lac pentru un luciu cat mai aspectuos. Inainte de ultimul strat, slefuieste suprafata usor cu o hartie abraziva fina. Dezavantajul lacului este ca trebuie inlocuit la 2-3 ani sau mai mult in functie de produs.

Instalator sanitar

INTRETINERE TEHNICA ASOCIATII LOCATARI CU REPARATII GRATUITE INCLUSE DE LA 5 LEI/ APARTAMENT/LUNA

Instalatori profesionisti cu o vasta experienta in domeniul instalatiilor sanitare si termice cat si in interventii de urgenta instalatii sanitare, interventii urgente
pentru oprirea inundatiilor, refulari, desfundare canalizare, etc.

Vezi mai mult

Electrician Bucuresti

INTRETINERE TEHNICA ASOCIATII LOCATARI CU REPARATII GRATUITE INCLUSE DE LA 5 LEI/ APARTAMENT/LUNA

Serviciu de reparatii electrice care vine cu o solutie pentru cei care cauta electrician – o solutie de reparatii instalatii electrice eficienta, rapida si care va ofera
garantia unei reparatii electrice prestate de un electrician autorizat.

Vezi mai mult

Zugrav / Zidar

INTRETINERE TEHNICA ASOCIATII LOCATARI CU REPARATII GRATUITE INCLUSE DE LA 5 LEI/ APARTAMENT/LUNA

Punem la dispozitia clientilor o echipa de constructori cu experienta in domeniul: zugravit, zidarie, montaj gresie, montaj faianta, montare parchet, etc.
Zugravi, zidari si parchetari cu experienta.

Vezi mai mult